12. kongres Hrvatskog društva za internističku onkologiju HLZ-a s međunarodnim sudjelovanjem

23. – 27. studenoga 2020. / Virtualni kongres

Dobrodošli

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

Prošla je puna godina dana od našeg zadnjeg kongresa, godina puna neočekivanih zbivanja, novih pravila i navika, novih spoznaja i lijekova, starih i novih bolesti. Svi smo mi u svakodnevnom profesionalnom i privatnom životu stekli nove navike, a izgubili neke stare, ali isto se dogodilo i našim bolesnicima i njihovim obiteljima. Zloćudne bolesti ne miruju i ne priznaju SARS-CoV-2…

Usprkos svemu, svjedočimo daljnjem napretku onkologije, naučili smo rezultate istraživanja pratiti virtualno, a takav će po prvi puta biti i ovaj naš kongres. Iako ćemo druženja i osobne susrete morati odgoditi za druga vremena, nadam se već slijedeće godine, ove ćemo godine pet dana posvetiti učenju i razmjeni iskustava, novostima i dilemama u onkologiji, virtualnim putem – „on-line“. Njegovat ćemo multidisciplinarni pristup u onkologiji i tijekom ovog Kongresa, te iskreno vjerujem da ćemo aktivnim sudjelovanjem, slušanjem, postavljanjem pitanja i davanjem odgovora jedni od drugih učiti i profitirati. Nastojat ćemo da i ovaj Kongres, s obzirom na epidemiološku situaciju „virtualan“, osigura kontinuitet napredovanja u onkološkoj skrbi.

Trudili smo se da naši bolesnici tijekom proteklog razdoblja ne budu zakinuti u svom liječenju zbog COVID19 pandemije, a Zagreb se k tome još uvijek oporavlja i od posljedica razornog potresa koji je oštetio gotovo sve zdravstvene ustanove. Usprkos tome, nastojali smo naći načina zbrinuti naše bolesnike, a vjerujem da dijelim mišljenje svih Vas, da smo u tome i uspjeli.

Naravno da uvijek može bolje. Zato ćemo i ove godine neka predavanja i diskusije posvetiti organizaciji zdravstvenog sustava u novim okolnostima, te podsjetiti na projekte koje smo započeli početkom godine, a na kojima trebamo nastaviti raditi u prilagođenim okolnostima i neželjenim „novim normalnim“. Budućnost je danas, a svi naši napori doprinose boljem liječenju i dužem i kvalitetnijem životu naših onkoloških bolesnika.

Dobro došli na 12. Kongres Hrvatskog društva za internističku onkoloogiju HLZ-a!

Srdačno,
Stjepko Pleština